КЛИЗЕ КУЋЕ И ПРАЗНА ОБЕЋАЊА
12.11.2010

НИШ - Већ годинама у граду на Нишави кружи горка али истинита пошалица, да у приградском насељу Мрамор, на истоименом брду крај Ниша, одмах преко Мораве, никада не можете пријавити тачно место боравка. Јер, заноћите на једној, а ујутру осванете на другој парцели, због клизишта које је на овом терену познато седамдесетак година. Али, деценијама су, нарочито Срби који су се досељавали са Косова, на Мраморском брду градили куће без дозволе, чак и знајуГш да ризикују због клизишта, јер је оно и тада било лако видљиво. Права је срећа да у тим урушеним кућама, између којих се често преплићу покидане водоводне и канализационе цеви, електрични и ПТТ каблови, а у којима још живе неке породице,нико до сада није страдао.

Али, необично је и да многи власници кућа на том терену имају уредне дозволе. Проблем је драматизован средином ове деценије, када је клизиште угрозило, порушило или учинило опасним за становање неколико десетина кућа.

На вапај грађана за помоћ градски оци су, а нарочито пред изборе, обилазили Мрамор и обећавали да ће сви бити збринути, а терен стручно саниран. Обилазили су их, опет некако пред изборе, и министри и потпредседници Владе. Неке породице и јесу збринуге, десетак њих, у насељу Паси пољана,где су им подигнуге куће са плацевима, мада је Мраморчане ово решење удаљило од некадашњих кућа и имања на десетак, па и петнаестак километара..

Осталима, а има их четрдесетак, чије је куће инспекција  прогласила опасним за становање, градска општина Палилула већ годинама плаћа подста нарске кирије, што месечно олакшава градску касу за око пола милиона динара.

Октобра прошле године Геолошки институт Србије из Београда уговором са Дирекцијом за изградњу града Ниша обавезао се да до марта ове године припреми елаборат о санацији мраморског клизишта, а све то за седам милиона динара. Геолози из Београда, међутим, и поред продужења рока, нису поштовали обавезе, нити папири које шаљу у фазама представљају коначан и озбиљан елаборат.

Председник општине Палилула Игор Новаковић каже да је, просто речено, бесан због понашања институга.Они, према папирима које су послали, откривају топлу воду, и кажу да „треба вршити истраживања на терену"?! Али, побогу,ваљда треба рећи која истраживања, када, како, ко, и колико све то кошта. Нама су потребни брзи, јасни и тачни одговори. Из наше општине зато је већ кренула иницијатива да Дирекција за изградњу града тужи Геолошки институг Србије. Јер они лажу нас, а ми лажемо грађане, који ће дочекати још једнузиму без крова над главом - каже Новаковић.

У Дирекцији за изградњу града потврдили су да ће тужити Геолошки институг Србије, којем је иначе већ уплаћено 2,8 милиона динара. Али, та тужба не доноси, него чак додатно одуговлачи санацију мраморског клизишта. А у међувремену, клизе и пуцају и преостале куће, па проблем постаје тежи и све скупљи. Грађани у насељу Мрамор кажу да више никоме ништа не верују.

Али, агилни председник општине Палилула, чијем подручју припада клизајуће насеље Мрамор, каже да је већ обезбедио локацију за изградњу 45 становаза мраморске бескућнике. Град је обезбедио локацију у насељу Ледена стена, у улици Петра Аранђеловића. Парцела је комплетно урбанистички и инфраструктурно уређена. Реч је о врло озбиљној инвестицији, вредној најмање 150 милиона динара, а те паре обезбедићемо кредитом Европске инвестиционе банке, јер је у питању једна од већих елементарних непогода у Србији. Очекујем да ћемо та средства моћи да користимо од марта наредне године. То је добра вест, а лоша вест је да се још ништа не предузима на санацији клизишта, које и даље ради и може да донесе нове бескућнике - каже председник општине др Игор Новаковић.

Ко је издпвао дозволе?
Неко је власницима кућа узео новац и издао им дозволе на подручју за које се и голим оком види да није за градњу. Недопустиво је да они који су потписивали такве дозволе остану некажњени, јер су угрозили животе породица које су ту градиле куће - каже председник општине Новаковић.

Нових 45 станова са 2.500 квадрата
На већ дефинисаној парцели на Леденој стени за мештане Мрамора ће се градити 45 станова, укупне површине од око 2.500 квадрата. Ту ће бити шест једнособних, 32 двособна и 7 трособних станова, што одговара потребама најугроженијих породица.

Преузето из листа ПРАВДА, 9.11.2010